Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Як уникнути шахрайства при оренді житла: корисні лайфхаки від експертів

Зверніть увагу, що гроші за квартиру треба платити лише після підписання договору й у тому випадку, якщо ви переконані, що перед вами власник

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть натрапити на шахраїв

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час оренди квартири, дійсно, цілком ймовірно натрапити на шахраїв, адже у такий спосіб вони намагаються отримати від вас якомога більше грошей. Однак варто ознайомитися з певними правила, аби себе убезпечити.

Про те, що варто знати перед орендою квартири, розповіла рієлтор Олександра Алесенко, пишуть Факти ICTV.

Як винайняти квартиру

Знайти квартиру можна будь-де. Однак краще користуватися спеціальними ресурсами для пошуку житла, адже там дозволяють верифікувати особистість.

Спочатку дізнайтеся, чи актуальний об’єкт. Потім одразу домовляйтесь про перегляд. Річ у тому, що певних нюансів на фото ви могли не помітити, а от наживо вони більш очевидні. Якщо ви розумієте, що вас все влаштовує, то далі обов’язково потрібно скласти договір. Якщо ви цього не зробите, то у вас не буде письмового доказу, що ви орендували цю квартиру.

Зверніть увагу, що гроші треба платити лише після підписання договору. Іноді дійсно просять залишити завдаток, що ви точно будете орендувати це житло. Але це треба робити лише, якщо ви вже побачили документи на квартиру і розумієте, що перед вами власник.

Важливо, щоб паспортні дані власника збігалися із тими, що зазначені у документах на квартиру.

Як під час телефонної розмови зрозуміти, що вас намагаються обдурити

Найпоширеніший сценарій на сьогодні виглядає так:

  • Ви пишете і питаєте про те, чи актуальна квартира. Вам відповідають, що так.

  • Потім починають ставити мільйон запитань, на які ви відповідаєте: як звати, скільки років, ким працюєте тощо.

  • Потім вам дзвонить нібито власник квартири та каже, що ви йому підходите. А потім уточнює, що він нібито не в місті, але має вже 25 охочих на цю квартиру. Однак саме ви йому прямо дуже сподобалися. Якщо бажаєте, то він забронює цю квартиру за вами. Ви, звичайно, кажете: Так, хочу. Скидаєте гроші, а людина потім просто зникає.

Ні в якому разі не можна кидати незнайомій людині гроші, якщо ви не бачили житло, не знаєте людину, і не впевнені, що точно вона є власником житла.

Як перевірити документи на правдивість

"Основні документи на квартиру найчастіше видаються чи нотаріусом, чи компанією-забудовником, в якій купувалась квартира", – розповідає рієлтор.

Нотаріальний документ складається на нотаріальному бланку, де є водяний знак із серією та номером цього документа, а також підпис та друк нотаріуса. Якщо ми говоримо про документ від забудовника, це звичайний бланк на папері А4, на якому є печатка компанії.

І ще ви можете самостійно перевірити обʼєкт у відкритих реєстрах нерухомості. Для цього вам необхідно буде зробити електронний підпис у "Дії", а якщо у вас є нотаріус, то також можна показати йому документи.

Раніше ми повідомляли, які квартири купуватимуть українці у 2024 році. Також сайт Pro Гроші писав, як орендувати житло з домашнім улюбленцем.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.