Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ціновий калейдоскоп – що відбулося з вартістю оренди нерухомості в Україні за 2023 рік

Пропонуємо дізнатися про головні зміни ринку нерухомості, адже це допоможе зробити кращий вибір житла в майбутньому

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аналітики провели дослідження, як змінився ринок нерухомості України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні спостерігається поступове відновлення та стабілізування ринку оренди нерухомості навіть під час війни. В період з грудня 2022 року по грудень 2023 року деякі місяці виявилися особливо активними, зокрема у зростанні пропозицій та змін цін на житло.

Редакція сайту Pro Гроші на основі даних аналітичного центру DIM.RIA пропонує дізнатися, що відбулося з ринком оренди нерухомості за 2023 рік.

Що відбулося з динамікою пропозиції


Однією з ключових характеристик ринку нерухомості є кількість оголошень. І згідно з даними найбільший стрибок кількості оголошень оренди був зафіксований у жовтні – цей місяць приніс зростання на 24%. З іншого боку, липень вирізняється найменшою активністю на ринку.

Загалом кількість оголошень з грудня 2022 року до грудня 2023 року зменшилася практично у всіх областях України. Однак варто звернути увагу на Чернігівську та Харківську області, де спостерігається позитивна динаміка: збільшення кількості оголошень на 100% та 36% відповідно.

Як змінилась кількість пропозицій оренди житла за рік
Як змінилась кількість пропозицій оренди житла за рік
Фото: DIM.RIA

Як змінилися ціни на оренду нерухомості


Ще однією ключовою характеристикою ринку є цінова динаміка. Станом на грудень 2023 року середня ціна оренди однокімнатної квартири в Києві складає 16 425 гривень, а в області – 9 293 гривні. Порівняно із січнем 2023 року, вартість житла в столиці виросла на 48%.

Аналітики виявили, що за рік у Волинській області ціна на однокімнатне житло зросла на 70%, що свідчить про значний розвиток ринку в цьому регіоні. Також орендна плата за нерухомість значно подорожчала в:

  • Рівненській області – 75,5%;
  • Черкаській області – 65%;
  • Чернігівській області – 61,7%;
  • Житомирській області – 61,6%.

Водночас у Чернівецькій та Кіровоградській областях відбулися зниження на 9% та 10% відповідно, що може бути пов'язане з рядом економічних чинників.

Цінова динаміка на оренду однокімнатних квартир
Цінова динаміка на оренду однокімнатних квартир
Фото: DIM.RIA

Де найбільше зросли ціни на нерухомість за 2023 рік


Український ринок вторинної нерухомості 2023 року пережив значні трансформації в ціновій політиці. Зміни виявлені в усіх регіонах країни. Так, найбільший ріст цін зафіксовано в Закарпатській області, де середня ціна на однокімнатні квартири зросла на 43% за період з січня до грудня 2023 року.

На другому місці по ціновій динаміці опинився Львів. Там вартість житла зросла на 32%. Київ, через обмежену доступність землі та постійний попит на житло, відзначився найвищим темпом зростання – середня ціна квартир у столиці зросла на 13%.

На ринку двокімнатних квартир найбільший приріст цін відзначено в Волинській області – 32%. Івано-Франківська область також вразила зростанням на 30%.

Раніше ми повідомляли, які квартири купуватимуть українці у 2024 році. Також сайт Pro Гроші писав, як орендувати житло з домашнім улюбленцем.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.