Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Вдосконалення програми "єОселя": основні зміни, які варто знати українцям

Влада України уточнила певні пункти з програми, а також додатково оновила деякі з них

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть придбати житло

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні набрала чинності постанова Кабміну про ряд змін. Усі вони стосуються державної іпотечної програми "єОселя". А тому деяким громадянам треба звернути увагу на ці оновлення.

Про це йдеться в публікації Юридичного порадника для ВПО у Facebook.

Українці можуть придбати будинок

Відтепер у рамках іпотечної програми "єОселя" громадяни можуть купити не лише квартиру, але й будинок. Йдеться, як про індивідуальний, так і про блокований. Тобто, так званий котедж чи таунхаус. Нагадаємо, що раніше доступний кредит був лише для покупки квартири у житловому будинку.

Тому тепер деякі українці, які звикли жити окремо, а не в багатоквартирному будинку, можуть гарантовано отримати те, що вони захочуть та до чого вже так звикли.

Яке житло не можна взяти в іпотеку

Відтепер влада України уточнила, яку нерухомість ви точно не зможете придбати на ці гроші:

  • житловий будинок, прийнятий в експлуатацію раніше ніж за 10 років до дати укладення договору, якщо такий об’єкт нерухомості розташований в Києві або в обласному центрі;

  • житловий будинок, прийнятий в експлуатацію раніше ніж за 3 роки до дати укладення договору іпотеки, для ВПО та інших громадян, які не мають житла, або житло яких менше за передбачену законодавством норму;

  • не можна отримати майнові права на житловий будинок, що будується;

  • житловий будинок, розташований на земельній ділянці, яка не належить до земель житлової та громадської забудови;

  • дачний або садовий будинок.

Визначено граничну площу будинку, який можна взяти в іпотеку

Якщо ви одинока людина, то вам надається не більше ніж 62,5 кв. метра загальної площі. Однак в майбутньому додатково ви можете отримати 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї. Наприклад, якщо у вас родина із чотирьох осіб, то максимальна площа житла становить 125,5 кв.м.

Внутрішньо переміщені особи можуть отримати пільговий іпотечний кредит під 7% річних, якщо вони відповідають таким вимогам:

  • вік від 18 до 70 років (включно);

  • платоспроможність;

  • відсутність в особи та членів його сім’ї діючих пільгових державних іпотек та лізингу;

  • не належать до осіб під санкціями та не перебувають у реєстрі олігархів;

  • не мають у власності понад законодавчо визначений мінімум (не враховуються об’єкти житлової нерухомості, що розташовані на територіях активних бойових дій та/або тимчасово окупованих РФ, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації, відповідно до переліку).

Якщо ви підпадаєте під вищеперераховані вимоги, то можете не перейматися стосовно іпотеки, адже вам її точно дадуть.

Раніше ми повідомляли, де українці найчастіше купують житло в кредит. Також ми пропонуємо дізнатися, які мінімальні платежі іпотеки "єОселя" потрібно сплачувати щомісяця в різних містах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.