Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Програма "єОселя" розворушила ринок нерухомості – яке житло обирають українці

Важливо, що для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка становить 3% річних

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди більше беруть допомоги на покупку житла

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні все більше людей беруть кредити на придбання житла за програмою "єОселя". Наприклад, лише за перший тиждень 2024 року це зробили майже 100 українських родин. А з початку дії програми в жовтні 2022 року кредити отримали понад ніж 6 тисяч родин. Загальна сума допомоги складала майже 10 млрд грн.

Про це повідомляє Мінекономіки.

"Важливо, що понад 1 000 родин отримали кредити на умовах масової іпотеки. А вона з серпня минулого року доступна всім українцям, що не мають власного житла або потребують покращення житлових умов. Такі кредити надаються під 7%," – зазначила заступниця міністра Надія Бігун.

Загалом, на умовах масової іпотеки банки вже видали українцям кредитів на майже 2 млрд грн. Наприклад, лише минулого тижня українці отримали за програмою "єОселя" 88 кредитів на 134 млн грн, серед яких:

  • кредити під 3% отримали 55 військовослужбовців та силовиків, 8 педагогів, 9 медиків та 1 науковець;

  • кредити під 7% отримали 15 українців без власного житла.

Найчастіше кредити брали, аби купити житло на вторинному ринку. Для таких людей видали 66 кредитів. Також купують нерухомість одразу у забудовника – 21 кредит. Ще 1 українець взяв гроші на купівлю квартири, яка ще тільки будується.

При цьому найбільше іпотечних кредитів взяли жителі:

  • Київської області – 26;

  • Києва – 9;

  • Одеської та Сумської областей – по 6;

  • Хмельницької, Рівненської та Вінницької областей – по 5.

Варто памʼятати, що сьогодні скористатись програмою доступного кредитування можуть:

  • представники окремих професій;

  • громадяни, які не мають власного житла або хочуть покращити його умови.

"Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка становить 3% річних. Для інших категорій – учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян – ставка іпотеки 7%", – зазначають в установі.

На що звертати увагу при купівлі житла за програмою "єОселя"


Раніше ми вже писали, що програма "єОселя" привертає увагу через низьку відсоткову ставку та доступні терміни надання кредитів. Це особливо помітно, якщо порівнювати її зі звичайним банківським кредитуванням чи розстрочкою від забудовника.

Однак, якщо ви вирішили взяти у цьому участь, то треба памʼятати про кілька аспектів. Треба вивчати умови угод з банком та забудовником, зокрема:

  • структура та строки погашення зобов'язань;

  • процентна ставка та ціна за квадратний метр, оскільки будь-яке перевищення встановлених значень оплачується учасником самостійно.

Більше про це читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми повідомляли, де українці найчастіше купують житло в кредит. Також ми пропонуємо дізнатися, які мінімальні платежі іпотеки "єОселя" потрібно сплачувати щомісяця в різних містах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.