Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Відповідь вас здивує: як змінилася ситуація на ринку нерухомості Києва після обстрілів

Київський ринок нерухомості демонструє несподівану динаміку під час масованих обстрілів з боку російської армії

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Навіть під час активних обстрілів Києва, попит за житло залишається високим

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У період з 29 грудня 2023 року по 2 січня 2024 року російська армія здійснила масовані удари по Україні, зокрема Києву, проте ринок нерухомості продовжує вражати своєю стійкістю і динамікою. Навіть при обстрілах попит на житло в столиці не тільки не зменшується, але й активно зростає.

Про те, як відреагував ринок нерухомості столиці на ракетні удари розповіла президентка Асоціації фахівців з нерухомості України Олена Гайдамаха в коментарі Delo.ua.

Що відбувається на ринку нерухомості після обстрілів


До початку повномасштабної війни в період з 1 по 10 січня, на київському ринку нерухомості завжди спостерігалося затишшя. Проте винятком був минулий рік, коли розпочалися блекаути по всій території України.

"Попри те, що ми сиділи без світла, все ж угоди відбувалися. Іноді люди вичікували три дні після жорстких обстрілів, але потім все одно йшли на перегляди. Учора теж була переписка з клієнтами, і сьогодні чоловік приїжджає на перегляд. Все ж таки люди цікавляться нерухомістю", – пояснила Олена Гайдамаха.

За словами рієлторки, навіть в ці чотири дні обстрілів угоди з оренди та купівлі-продажу не скасовувалися. Але, вона зазначила, що відключення електроенергії вносять свої корективи в оцінку об'єктів та вибір районів, на які звертають увагу клієнти

"Солом'янський район, який часто потерпає від обстрілів, менш привабливий. А все решта – цікавить. Як купували, так і купують. Є навіть запити на комерційну нерухомість – оренду магазинів, офісів у центрі міста. Є й перегляди", – зазначила експертка.

За словами Гайдамахи, угоди з купівлі-продажу та оренди підписуються навіть під час активних воєнних дій. Рієлтори додають додаткові пункти до угод, що враховують форс-мажорні обставини, такі як можливість повернення залогової вартості у разі активних бойових дій на вулицях Києва чи непридатність квартири для проживання.

Хто найчастіше орендує квартири в Києві


Нинішні клієнти на ринку переважно переселенці. Вони вважають Київ більш захищеним місцем порівняно з іншими регіонами України. Додатковим фактором, який приваблює їх, є доступність житла.

"У Києві, наприклад, дуже простеньку двокімнатну квартиру можна винайняти за 8-10 тисяч грн – у Дніпровському, Деснянському районі. У Львові за такими цінами нічого не знайдеш", – пояснила Гайдамаха.

Що відбувається з цінами на квартири під час блекаутів


Коли в Україні відбувається відключення світла на ринку нерухомості корегують ціни на оренду житла. Так, усі квартири, що знаходяться вище 15 поверху дешевшають, адже на них падає попит. Проте, мешканці вищих поверхів швидко адаптуються, встановлюючи генератори для забезпечення електроенергією та забезпечення нормальної роботи ліфтів.

Що відомо про наслідки останнього обстрілу Києва


Востаннє російська армія здійснила атаку на Київ 2 січня. Тоді від ворожого обстрілу постраждала не лише столиця, а й Харків.

Наслідки масованого удару по Києву на 9 годину ранку 2 січня включали пошкодження водопостачання в Подільському, загоряння житлових будинків у Солом’янському, супермаркету в Деснянському, а також падіння решток та пожежі в інших районах. Зазначено, що тоді загинуло 2 людини, ще 11 – отримали поранення.

У Харкові внаслідок ракетних обстрілів були пошкоджені житлові будинки. Загинула 1 жінка і 44 людини отримали поранення. Проте станом на 3 січня, кількість постраждалих збільшується.

Раніше ми писали, як застрахувати житло від воєнних ризиків та скільки це коштує. Також пропонуємо дізнатися, як змінилася вартість квартир в новобудовах Івано-Франківська.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.