Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ціни не стоять на місці – як змінилася вартість квартир в новобудовах Івано-Франківська

Зміни у вартості первинної нерухомості можуть вплинути на вибір покупців, які планують вкладати свої кошти в житло в західному регіоні

Фото: ЛУН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Івано-Франківську зросли ціни на квартири в новобудовах

Фото: ЛУН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості постійно піддається змінам, особливо це стосується цінової політики. Вартість житла може оновлюватися майже щотижня, не кажучи за місяць чи пів року. Так, вартість квартир у новобудовах Івано-Франківська за місяць зросла на 2,08%.

Завдяки даним онлайн-платформи оголошень M2bomber пропонуємо розглянути, скільки доведеться заплатити за квартири в західному регіоні на початку 2024 року.

В період з 2 грудня 2023 року по 3 січня 2024 року нерухомість в Івано-Франківську подорожчала з 26 500 гривень до 27 050 гривень за один "квадрат". Тобто за місяць різниця у вартості склала 550 гривень.

Тому, купуючи квартири в новобудові загальною площею 45 квадратних метрів українцям доведеться переплатити 24 750 гривень. Це майже рівно вартості одного квадратного метра житла.

Зазначимо, що за шість місяців вартість квартир в новобудовах цього містах зросла на 9,74%. Ще в липні в Івано-Франківську один "квадрат" коштував 24 650 гривень.

Чому перед Новим роком подорожчало житло


У 2023 році в Україні спостерігалося зростання середньої вартості квартир на первинному ринку, особливо помітно на Заході країни. Експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак зазначила, що це зумовлено впливом декількох факторів.

За її словами, у 2023 році не відбулося різких змін у цінах, а ринок лише стабілізувався. Зростання цін було поступовим і визначалося здорожчанням собівартості через зростання вартості будівельно-монтажних робіт (на 35%) і будматеріалів (на 45%). Причинами цього зростання є:

  • Інфляція;
  • нестача кваліфікованих будівельників;
  • зміна логістичних ланцюжків;
  • подорожчання сировини;
  • втрата виробничих потужностей на Сході та Півдні.

Однак психологічна та фінансова неготовність українців нести гроші у відділи продажів допомогла зберегти помірні темпи підвищення цін.

В середньому, у Києві ціни на квадратний метр зросли на 5%, в ліквідних об'єктах це може бути 7-12%, а у Львові – на 7%. На заході України, зокрема в Івано-Франківську, Тернополі та Ужгороді, зростання цін відбулося в межах 18-23%.

Раніше ми повідомляли, на скільки подорожчають квартири через облаштування бомбосховищ. Також пропонуємо дізнатися, як змінилася вартість оренди квартир в Києві за останній місяць.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.