Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Забудовники переписують ціни на квартири: чому перед Новим роком дорожчає житло

Варто розуміти, що причин на зростання вартості житла в новобудовах було чимало й були вони досить суттєві

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні дещо подорожчало житло

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом 2023 року майже по всій Україні зросла середня вартість квартир на первинному ринку. Однак це відбулося через вплив одразу кількох факторів. Найбільше "злетіли" ціни на Заході країни.

Про це розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак, пише 24 Канал.

За словами експертки, цього року не було різких зростань і падінь у ціні. Ба більше, протягом цього часу ринок лише стабілізувався, а ціни якщо й зростали, то це було поступово під впливом здорожчання собівартості.

Що впливало на зростання цін у новобудовах

Експертка Вікторія Берещак каже, що у 2023 році помітно зросла вартість будівельно-монтажних робіт, в середньому на 35%, а також будматеріалів – на 45% через низку факторів, а саме:

  • інфляція;

  • нестача кваліфікованих будівельників, які пішли в ЗСУ;

  • зміна (подовження) логістичних ланцюжків;

  • подорожчання сировини;

  • втрата виробничих потужностей на Сході та Півдні.

Тобто, причин на зростання вартості житла в новобудовах було чимало й були вони досить суттєві. Однак також існує один стримувальний фактор, завдяки якому підвищення були помірними. Йдеться про психологічну та фінансову неготовність українців нести гроші масово у відділи продажів.

"Саме через це за рік маємо зростання середньої вартості квадратного метра в Києві в межах 5% у гривні. У ліквідних обʼєктах помітніше, адже різниця може сягати 7 – 12%, але залежно від якісних характеристик комплексу та ступеню готовності за рік. У Львові "квадрат" у середньому зріс на 7%" – зазначила Вікторія Берещак.

А от на західній Україні зміни в ціні стали ще більш помітнішими. Зростання в межах 18-23% відбулися в:

  • Івано-Франківську;

  • Тернополі;

  • Ужгороді.

Як правильно обрати квартиру в новобудові

Для цього вам треба дотримуватися кількох кроків, а саме:

  • Визначити свої потреби. Розгляньте плани щодо площі, кількості кімнат, розташування, інфраструктури та інших важливих факторів.

  • Дослідження ринку. Проведіть дослідження новобудов, їхніх забудовників, якість побудови, історію компанії та відгуки клієнтів.

  • Відвідайте будівництво. Особистий візит на будівництво дозволить оцінити якість робіт та планування житла.

  • Порада фахівця. Зверніться до фахівців (наприклад, рієлторів або архітекторів), які можуть допомогти з вибором оптимальної квартири відповідно до ваших потреб.

  • Уважність при укладанні угоди. Ретельно перегляньте умови угоди, перевірте всі документи та права власності перед підписанням.

Все це допоможе зробити більш обдуманий вибір квартири в новобудові.

Раніше ми повідомляли, скільки коштує пентхаус у президентському кварталі. Також пропонуємо дізнатися, яку суму доведеться витратити за тиждень в Буковелі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.