Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Час купувати нову квартиру? Що відбуватиметься з ринком нерухомості в грудні

Експертка з нерухомості в ексклюзивному коментарі сайту Pro Гроші розповіла про трансформації на ринку нерухомості

Фото: ЛУН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У грудні забудовники будуть пропонувати знижки на нерухомість

Фото: ЛУН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Грудень завжди є періодом, коли багато людей звертають увагу на ринок нерухомості, оцінюючи можливості купівлі, продажу або оренди майна. Чимало факторів можуть вплинути на динаміку цього ринку в Україні під час останнього місяця року.

Журналісти сайту Pro Гроші звернулися до оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак, аби дізнатися, яких змін на ринку нерухомості варто чекати в грудні.

Що відбуватиметься з попитом на нерухомість


За словами експертки, традиційно грудень і січень характеризуються зниженим попитом. В цей період спостерігається певне "затишшя".

Якщо ми говоримо загально про весь попит, то він не настільки активний, як може здатися, на перший погляд. Попереду новорічні свята, тому багато компаній впроваджують різноманітні знижки, акції та спецпропозиції. Ці заходи спрямовані на стимулювання інтересу до покупки нерухомості, і для девелоперів це є можливістю реалізувати певну кількість квартир.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Такий маркетинговий хід та ажіотаж приваблював деяких людей. Однак це було лише до 24 лютого 2022 року. Після початку повномасштабної війни в Україні можна спостерігати період "затишшя" на первинному ринку, і, це хороший шанс скористатися певними дисконтами, які будуть наростати в передноворічний період.


Вікторія Берещак у коментарі нашим журналістам також пояснила, що таке хороша знижка та дисконт.

Це знижка, яка є середньозваженою по ринку, тобто знаходиться більш-менш в середньому діапазоні. Вона свідчить про те, що девелопер не настільки в сумному становищі, щоб демпінгувати вартістю та заохочувати гроші будь-якими способами. Середня знижка по ринку зараз сягає приблизно 10-15%. До війни цей показник сягав 8-10%, – пояснила експертка.

Також аби привернути увагу покупців компанії збільшать кількість спеціальних пропозицій. Можливо, з'являться нові програми розтермінування або фіксованого курсу долара.

Як у грудні зміниться цінова політика


Вікторія Берещак також поділилася прогнозами щодо ціноутворення на нерухомість в грудні. За її словами, вартість житла є однією з ключових категорій, що визначаються обмеженим попитом та різними етапами його відновлення.

Щодо цін, в умовах обмеженого попиту, який, хоч і відновлюється з кінця весни, але робить це повільно, та в період приблизно з середини жовтня, коли всі очікували повторення тогорічного сценарію з ракетними обстрілами, ми спостерігали невеликий "стоп" у відновленні попиту; зараз цей попит знову розпочав поступово відновлюватися.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Попри те, що вдалося відновити близько 25% попиту від довоєнних показників, Вікторія Берещак вважає це недостатнім, щоб стверджувати, що підвищений попит впливає на підняття цін. Навпаки, в нинішніх умовах підвищений попит діє як стримувальний фактор, викликаючи зростання цін у стриманому діапазоні через вплив на собівартість.

Тому до кінця року ціна зросте в гривні ще приблизно на 7%. Зрозуміло, що у комплексах, де є зосереджений платоспроможний попит, високий ступінь готовності та висока будівельна динаміка, там цей показник буде вищим, – зазначила оглядачка ринку нерухомості.

Які зміни варто чекати на вторинному ринку


Вторинний ринок нерухомості наразі переживає спад активності покупців. Кількість лотів, які надходять на ринок, залишається на відносно низькому рівні. Власники не поспішають з продажем, вони не готові йти на значущі знижки. Тому, як зазначила експертка, дисконтів на цьому ринку не передбачається.

Яка ситуація на ринку оренду квартир буде в грудні


Вже сьогодні на ринку оренди квартир можна спостерігати просідання цін. Вікторія Берещак назвала кілька чинників, які посприяли цьому, а саме:

  • по-перше – закінчився сезон, пов'язаний з початком навчального року, коли студенти приїжджали в міста-мільйонники на навчання та орендували для себе житло, закінчився сезон з початком бізнес-активності;
  • по-друге – всі в передчутті ракетних обстрілів певною мірою розв'язували свої проблеми з нерухомістю до періодів, коли могли розпочатися удари по енергетичній інфраструктурі;
  • по-третє – дешеві квартири вже зникли з ринку, так званий сегмент дешевих квартир, і та пропозиція, яка зараз залишилася – вона не на кожен гаманець.

Тому ми бачимо дещо просідання середньозважених цін на оренду, воно сягає навіть 10-12%, але це стосується однокімнатних квартир. Якщо ситуація продовжуватиметься такою, як вона є, то ця тенденція триматиметься й надалі, і пожвавлення ринку ми спостерігатимемо вже навесні. Зима, якщо не буде ніяких зовнішніх потрясінь, вона буде приблизно в такому діапазоні +/- кілька відсотків.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Які комплекси обиратимуть частіше в грудні


В пріоритеті у покупців так і залишаються ЖК бізнес-класу та сегменту комфорт-плюс. Навіть можна сказати, що зараз частіше новобудови класу комфорт-плюс привертають увагу на ринку.

Що стосується форматів, то поліфункціональний квартал, екокластер, багатофункціональний комплекс, місто в місті досі залишаються лідерами серед українців. Вони найбільш ліквідні та найбільш затребувані з точки зору покупця, – зазначила Вікторія Берещак.

Щодо інвестиційного попиту, відзначається збільшення інтересу інвесторів, зокрема у сегментах бізнес-класу та комфорт плюс. Якщо говорити про умовний відсоток за період з кінця весни, то інвестиційний попит сягає до 10% по ринку загалом, але потрібно розуміти, що зараз він зосереджений в кількох форматах двох сегментів – бізнес-клас та комфорт плюс.


Тож, грудень на ринку нерухомості в Україні обіцяє бути періодом акцій, знижок та нових можливостей для покупців. Важливо враховувати тенденції на вторинному ринку та орендному сегменті, де можливі просідання та зміни в умовах попиту.

Раніше наша редакція дізналася в експертки, у яку нерухомість краще інвестувати в Україні. Також ми писали, які переваги та недоліки мають квартири на першому поверсі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.