Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ціни на квартири в Запоріжжі: чи має попит нерухомість у прифронтовій зоні

Агентка з нерухомості порівняла ситуацію на ринку нерухомості у Запоріжжі до та після початку повномасштабної війни

Фото: Pexels,  Запорізька міська рада. Колаж: Pro Гроші

Експертка розповіла про ситуацію з цінами на нерухомість у Запоріжжі

Фото: Pexels, Запорізька міська рада. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна в Україні неабияк вплинула на ринок нерухомості. Особливо це стосується міст у прифронтових зонах, де відбулися відчутні зміни в цінах та попиті.

Агентка з нерухомості Яна Бакламіщева у коментарі Суспільному розповіла, як змінився ринок нерухомості у Запоріжжі.

Що відбувається на ринку нерухомості у Запоріжжі

За словами експертки, ціни на оренду житла у Запоріжжі помітно зросли порівняно з довоєнним періодом. Це явище можна пояснити приїздом переселенців, що призвело до збільшення попиту на квартири в місті.

"Коли в нас з'явились ВПО, коли люди почали масово приїжджати, ціни на оренду дуже виросли. Якщо до 24 лютого 2022 року можна було винаймати нормальну однокімнатну квартиру десь за 3 000 – 3 500 гривень, то зараз це 5 000 – 7 000 гривень", – розповіла агентка.

Ціни на двокімнатні й трикімнатні квартири починаються приблизно з 5 000 гривень. Зазначено, що вартість комунальних послуг в таких помешканнях вища, тому попит на квартири з трьома кімнатами нині обмежений.

У місті також спостерігається зростання вартості вторинної нерухомості. Однак, попри збільшений попит на придбання житла, він ще не досяг рівня, який був до війни.

Що впливає на вибір українців

Важливим фактором, який визначає зміни на ринку, є рівень інтенсивності обстрілів міста. За словами рієлторки, якщо обстріли усилюються, ринок нерухомості суттєво "падає".

Також варто зазначити, що під час повномасштабної війни збільшився попит на оренду й купівлю житла на Правому березі Дніпра, водночас на Лівому – почастішав продаж нерухомості.

Як змінюється попит на ринку нерухомості взимку

Оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак у коментарі сайту Pro Гроші поділилася думкою щодо ситуації з попитом на нерухомість в Україні до кінця зими. За її словами, цей період завжди характеризується "позиційним вичікуванням" усіх учасників ринку.

Це особливо видно на вторинному ринку, де продажі ускладнені відсутністю попиту. Цю невизначеність підсилюють, такі фактори як:

  • психологічні аспекти;
  • енергетичний терор.

Оглядачка наголошує, що попит відновлюється, але впродовж зими це відбуватиметься не так сильно, а насправді угоди можна очікувати навесні, особливо на проєктах з високою будівельною готовністю.

Раніше ми повідомляли, в яку нерухомість краще вкладати гроші українцям. Також пропонуємо дізнатися, що відбулося з цінами на оренду житла в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.