Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Квартири під час війни будують по-новому: що змінилося у підходах та тенденціях

Повномасштабна війна змінила пріоритети українців і тому матеріальні блага відійшли на другий план

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні оновився ринок нерухомості

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості завжди залежний від ситуації в країні та може оновлюватися через певні фактори. Під час повномасштабного вторгнення зміни не змусили себе чекати. Наразі вже майже через два роки після початку великого конфлікту оновились і ринок нерухомості, і запити людей, і поведінка девелоперів.

Про це розповів генеральний директор групи "Ковальська" Сергій Пилипенко, пише Економічна правда.

Чи на часі будувати нові будинки

Повномасштабна війна змінила пріоритети українців і тому матеріальні блага відійшли на другий план. Ринок нерухомості обвалився, адже абсолютно безпечного місця чи міста тепер взагалі немає. Однак девелопери продовжують працювати, адже вони повинні закінчити обʼєкти, аби не понести фінансові та репутаційні втрати. На цьому також наголошує і генеральний директор групи "Ковальська" Сергій Пилипенко.

За словами експерта, наразі під час будівництва компанія приділяє багато уваги саме деталям. Все для того, аби людям було комфортно, а тому на обʼєкті є:

  • підземний паркінг;

  • паркомісця для велосипедів;

  • місця для відпочинку;

  • дитячі майданчики тощо.

"Цей об’єкт інтегрований у забудову, яка вже була створена тут. Основна ідея була в тому, щоб не побудувати тут велику поверхову "колону", тому ми зменшили поверховість. Ми змінили формат, перейшли від масивного житлового будинку-монстра до клубного будинку, який має обмежену кількість квартир, середню поверховість і який не "ріже око", – наголосив Пилипенко.

Ринок нерухомості під час великої війни

На початку повномасштабної війни ринок обвалився. Тоді було втрачено у кількості проданих квартир від 85 до 90%. Однак зміни на краще відбулися з кінця літа-початку осені минулого року, адже справи почали поступово зростати. Все тому, що будівельники відновили роботу з досить непоганою динамікою.

"Однак зараз ми навіть не дотягуємо до 30 чи 40% до довоєнного обсягу проданих квартир чи показників залучення інвестицій", – каже Пилипенко.

Основна характеристика ринку у період повномасштабної війни – майже немає інвестиційних продажів. Тобто, ті інвестиції, які надходять у первинний ринок нерухомості, надає кінцевий споживач. Але важливо розуміти, якщо люди купують квартири чи інвестують у нерухомість в Україні, то це означає, що своє майбутнє вони бачать саме тут, а не в іншій країні, запевняє експерт.

Цінової конкуренції між компаніями більше немає

Наразі на ринку майже зникла класична конкуренція. Ба більше, девелопери більше налагоджують партнерство, а здорова конкуренція займає більше місця.

"Зараз ринок конкурує між собою локаціями, якістю проєктів, концепцією, архітектурою, наповненням його деталями й виконанням своїх зобов’язань – наскільки девелопер, задекларувавши певні обіцянки щодо термінів, формату та якості, може їх виконати", – каже Пилипенко.

А от з боку покупців ринок поділився на дві категорії:

  • люди, які не зважають на ім’я девелопера і просто інвестують у квадратні метри;

  • люди, які обирають бренд і цінують його, розуміють, що об’єкти будуть точно добудовані, що вони з часом не втратять в ціні.

"Люди, коли купують нерухомість, крім того, що загалом купують її для себе, думають про те, що станеться з цим будинком через 5-10 років, і чи зможуть вони продати його дорожче або за ті самі гроші. Це важливий елемент", – наголосив гендиректор компанії.

Сьогодні на ринку девелопери крокують паралельними курсами, але коли це необхідно, то допомагають одне одному просувати спільні інтереси та досягати покращення у сфері містобудування, каже Пилипенко.

Раніше ми повідомляли, за якими квартирами "полюють" нові покупці. Також ми писали, чи має попит нерухомість на деокупованій території.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.