Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Про захист та податки – як офіційно здати квартиру в оренду в Україні

Під час цього процесу треба дотриматися певних законодавчих і юридичних аспектів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть офіційно здавати житло в оренду

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Здавання квартири в оренду офіційно в Україні має декілька переваг. Такий договір надає законний захист як власнику, так і орендарю. Крім того, це дозволяє уникнути непорозумінь та конфліктів щодо умов проживання та оплати, а також сприяє збереженню порядку та стабільності у взаємовідносинах між сторонами.

Про це йдеться на сайті riel.ua.

Насправді це досить відповідальний крок, адже окрім правильно вибору людини, якій ви будете здавати своє житло, також треба дотриматися певних законодавчих і юридичних аспектів.

  1. Оподаткування

Якщо ви вирішили офіційно здавати квартиру в оренду, то з цього моменту вам треба сплачувати й податок. Він складається з 18% ПДФО і 1,5% військового збору. Такі дії в майбутньому дозволять вам мати додаткові гарантії та можливість вирішення конфліктів через суд.

  1. Застава

Один зі звичайних практичних аспектів при здаванні квартири в оренду — взяття застави, зазвичай у розмірі місячної орендної плати. Якщо ви хочете отримати додатковий захист у випадку, що є обтяжливі фактори, наприклад, діти чи тварини, то він може становити навіть 2-3 місячних платежі. Однак у такому випадку умови повернення застави повинні бути чітко визначені в договорі. Для цього треба зазначити:

  • стан житла на момент виїзду;

  • відшкодування можливих збитків;

  • порядок повернення заставної суми орендарям у разі виконання умов договору.

Якщо ви подбали про це, забезпечили справедливі умови та дотримувались усіх вимог законодавства, то в майбутньому вам вдасться офіційно та безпечно здати квартиру в оренду.

Як знайти хорошого орендаря для своєї квартири

У цьому процесі вам можуть допомогти кілька кроків:

  • Оголосіть про оренду. Розмістіть оголошення про оренду квартири на популярних сайтах оренди нерухомості або в соціальних мережах.

  • Виберіть правильну цільову аудиторію. Спрямуйте оголошення на аудиторію, яка відповідає вашим вимогам та очікуванням.

  • Проведіть співбесіду з потенційними орендарями. Передайте своє оголошення друзям, родичам або колегам і проведіть співбесіди зі здобувачами. Під час співбесіди важливо визначити їхній фінансовий стан, роботу, рекомендації та звички проживання.

  • Перевірте фінансову стабільність. Переконайтеся, що потенційний орендар може виплачувати орендну плату своєчасно і має стабільний дохід.

  • Підготуйте договір оренди. Після вибору орендаря підготуйте офіційний договір оренди, в якому відображені всі умови проживання та права й обов'язки обох сторін.

Також памʼятайте, що важливо будувати відносини з орендарем на основі взаємоповаги та відкритості до діалогу, що допоможе уникнути можливих конфліктів у майбутньому.

Раніше ми повідомляли, що буде з новобудовами в Україні у 2024 році. Також ми писали, де знизилися ціни на квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.