Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ринок нерухомості "просів"? Які тенденції були на "вторинці" у січні 2024

Пропонуємо дізнатися про цінову динаміку та кількість пропозицій на ринку вторинної нерухомості

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Аналітики розповіли про ситуацію на вторинному ринку нерухомості

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні розвинутий ринок нерухомості, особливо якщо казати про вторинне житло, оскільки саме старі будинки найчастіше зустрічаються по всій території країни. Тому у населення є більше варіантів квартир в цьому секторі.

Експерти аналітичного центру українського маркетплейса DIM.RIA дослідили ситуацію на вторинному ринку нерухомості за січень 2024 року.

Що відбувалося з пропозицією "вторинного" житла


Аналіз даних DIM.RIA свідчить про різні тенденції в областях України. Так, в перший місяць 2024 року в Києві та області було зафіксовано значне падіння пропозиції на вторинному ринку продажу – на 86%. З іншого боку, в Миколаївській та Черкаській областях спостерігалася позитивна динаміка зі зростанням кількості оголошень на 35%.

Найбільше вражає ситуація в Сумській області, де зафіксоване значне зростання пропозиції, а саме на 105%.

Якщо аналізувати дані за останній рік, можна відзначити збільшення кількості оголошень про продаж вторинного житла в усіх областях, за винятком:

  • Полтавської;
  • Кіровоградської;
  • Волинської.

Як змінилися ціни на квартири вторинного ринку


За результатами дослідження ринка нерухомості в січені 2024 року експерти виявили, що найбільше зростання середньої вартості однокімнатної квартири зафіксовано в Івано-Франківській та Житомирській областях – на 5,5% та 7% відповідно.

Середня вартість однокімнатної квартири в Києві сягає 91 219 доларів, що є рекордним показником. За рік ціна виросла на 15%. У Львівській області однокімнатна квартира коштує 66 399 доларів США, а в Закарпатській області – 52 724 долари США.

При цьому зазначимо, що українці можуть знайти найдешевшу однокімнатну квартиру в Миколаївській області. Там ціни знизилися на 1,46%, і середня вартість нерухомості становить 23 143 долари.

Цікаво, що в січні у Херсонській області було зафіксовано найбільше знецінення вторинної нерухомості. Однокімнатні квартири подешевшали на 1,99%. Проте, ціни на житло в цьому регіоні все одно залишаються дорожчими, ніж у Миколаївській області, оскільки їхня середня вартість становить 23 314 долара.

Раніше ми повідомляли, як змінились ціни на ринку оренди нерухомості протягом січня. Також пропонуємо дізнатися, яких змін зазнав первинний ринок нерухомості минулого місяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.