Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Українці мають більший вибір? Що відбулося на первинному ринку нерухомості в січні

Аналітики поділилися звітом про те, які зміни були зафіксовані на українському ринку новобудов за перший місяць 2024 року

Фото: ЛУН, Pexels, Unsplash. Колаж: Гроші

Аналітики розповіли про зміни на первинному ринку нерухомості в Україні

Фото: ЛУН, Pexels, Unsplash. Колаж: Гроші

Український первинний ринок нерухомості активно розвивається навіть під час повномасштабної війни. Девелопери не лише продовжують будувати об'єкти, які беруть початок ще до лютого 2022 року, але й створюють нові. Водночас населення демонструє зацікавленість в купівлі житла, особливо цьому сприяє державна програма "єОселя".

Український маркетплейс DIM.RIA підсумував ситуацію на ринку нерухомості у січні та представив звіт дослідження. Експерти аналітичного центру дослідили кількість пропозиції та вартість житла на первинному ринку.

Що відбулося з кількістю будинків на первинному ринку


У січні 2024 року було зафіксовано роботу 75,4% відділів продажу новобудов по всій території України. Згідно з даними, найбільша частка активних відділів знаходиться в Закарпатській та Тернопільській областях (97%), а найменша – Запорізькій області (19%).

Кількість працюючих відділів продажу новобудов
Кількість працюючих відділів продажу новобудов
Фото: DIM.RIA

Згідно зі звітом, за перший місяць 2024 року по всій країні було здано в експлуатацію 2 новобудови на 5 секцій. Від липня 2023 року до кінця січня 2024 року готові до експлуатації стали 74 будинки на 139 секцій.

Київська область лідирує за кількістю готових новобудов, які становлять 30% від загальної кількості.

Кількість новобудов, які незабаром передадуть власникам у відсотковому співвідношенні
Кількість новобудов, які незабаром передадуть власникам у відсотковому співвідношенні
Фото: DIM.RIA

Що відбулося з цінами на первинному ринку нерухомості


В січні 2024 року вартість квартир в нових будинках зросла. Така тенденція спостерігалася майже по всій території України. Найбільше подорожчання спостерігається в Кіровоградській області. Там забудовники додали до середньої ціни за квадратний метр +5,3%. Схожі коливання відбулися й в Одеській області, де вартість "квадрата" зросла на 5%.

Несподівані зміни відбулися в Полтавській області. Там замість зростання цін, відбулося значне зниження, а саме на 10%. Середня вартість "квадрату" становить 28 805 гривень.

В січні відбулася й певна "пауза" в Запорізькій області. За місяць там не змінилися показники вартості житла. Квадратні метри в цій області обійдуться в середньому у 23 463 гривні.

У п'ятірку лідерів з найдорожчої нерухомості увійшли:

  1. Київ – 51 377 гривень за квадратний метр.
  2. Закарпатська область – 43 764 гривні за "квадрат".
  3. Дніпропетровська область – 40 739 гривень за квадратний метр.
  4. Львівська область – 40 526 гривень за квадратний метр.
  5. Кіровоградська область – 34 785 гривень за "квадрат".

Середня вартість "квадрату" квартир в новобудовах по Україні
Середня вартість "квадрату" квартир в новобудовах по Україні
Фото: DIM.RIA

Протягом року найбільший ріст середньої вартості за "квадрат" зафіксовано в Житомирській області – на 40%. З іншого боку, Харківська та Запорізька області відзначили падіння середньої ціни за квадратний метр у новобудові, відповідно, на 14% і 20%.

Раніше ми повідомляли, що буде з новобудовами в Україні у 2024 році. Також пропонуємо дізнатися, що впливає на вартість квартир в новобудовах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.