Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ринок нерухомості зазнає серйозних змін? На що очікувати у 2024 році

Український ринок нерухомості готується до складних випробувань, і успішне подолання їх залежатиме від розуміння та ефективної адаптації гравців ринку до нових умов

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, що буде відбуватися з первинним ринком нерухомості у 2024 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український ринок первинної нерухомості у 2024 році може мати депресивні ознаки. У період стагнації відбуватиметься низький попит на новобудови та обмежена кількість об’єктів з високим рівнем готовності.

Прогноз такого характеру надав співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Що відбуватиметься з попитом на нерухомість

За очікуваннями експерта, попит на новобудови у 2024 році не перевищить 25-30% від рівня лютого 2022 року. Це відбудеться в умовах економічної стабільності, і вартість квадратного метра зростатиме точково, переважно в об’єктах з високим ступенем готовності.

Розглядаючи основні економічні, воєнні та політичні тенденції, Семенцов вважає, що швидкого розвитку будівництва та значного зростання попиту очікувати не варто. Він зауважив, що у 2023 році темпи будівництва зросли на 15-20%, але це ще далеко від обсягу об’єктів, які планується здати в експлуатацію.

Експерт вказав на те, що понад 80% житлових комплексів, де ведуться будівельні роботи, повинні були бути здані в експлуатацію ще у 2022 році та напочатку 2023 року. Також він підкреслив, що понад 70% об'єктів зводяться в західних областях та Києві, де попит відчутно вищий через "статус" захищених від ворожих обстрілів територій.

У 2024 році, за словами Семенцова, рівень попиту на житло буде конкретизований і базуватиметься на кількох основних критеріях. Серед них:

  • ціна відносно площі житла;
  • розташування комплексу;
  • стадія будівництва;
  • досвід роботи девелопера;
  • програми знижок та розтермінування;
  • наявність дозволів та відсутність юридичних обтяжень.

Щодо іпотечного кредитування, Семенцов вважає, що введення програми "єОселя" може стимулювати зростання попиту, особливо якщо програму розширити на об'єкти економ та комфорт-класу. Проте, наразі кількість квартир, куплених за цією програмою, становить менше ніж 1%, і потрібно робити значні зусилля для збільшення цього показника.

Як зміняться ціни на нерухомість у 2024 році

На думку фахівця, ціни зростуть на об'єкти з активним будівництвом на високих стадіях готовності, але відзначає, що це буде в основному пов'язано з комерційною стратегією девелоперів, а не зі збільшеним попитом. Загальний ріст вартості нерухомості може скласти в середньому 3-5%, що у 2-2,5 раза менше, ніж прогнозовані темпи інфляції на 2024 рік.

Чому зміниться вартість нерухомості у 2024 році


У 2023 році український ринок нерухомості стабілізувався, зокрема, щодо вартості житла. Проте, експертка Вікторія Берещак у коментарі сайту Pro Гроші поділилася прогнозом щодо можливих змін цін у 2024 році через вплив різних факторів. Серед них турбулентність та геополітична невизначеність, внутрішні труднощі, рівень попиту, тенденції на ринку та об'єктивні фактори економічної природи.

Берещак також зауважила про важливість врахування непередбачуваних обставин. При аналізі можливостей зростання цін, експертка рекомендує уважно вивчати реальний попит та динаміку купівлі-продажу на ринку, враховуючи умови економічного та геополітичного фону.

Раніше ми дізналися в експертки з нерухомості, як зміниться вартість оренди нерухомості перед Новим роком. Також пропонуємо дізнатися, скільки коштує найдорожча нерухомість в Буковелі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.