Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Удар по кишені: як зросли ціни на оренду квартир у різних регіонах з початку року

Дані Державної служби статистики свідчать про те, що вартість житла досить змінилась

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на житло зазнали змін

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на ринку нерухомості ніколи не стоять на місці, адже вони залежать від багатьох факторів. Саме тому логічно, що з початку 2023 року вартість житла в Україні теж оновилась. Ба більше, вона зросла на чималий відсоток.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Так, під кінець 2023 року середня вартість оренди однокімнатної квартири за місяць склала 6 585 гривень. Якщо, наприклад, порівнювати з початком року, то вартість зросла на 15,5% за загальної інфляції в Україні на рівні 4,4%.

Які ціни по регіонах

Як завжди перше місце за вартістю оренди знову займає Закарпатська область. Тут з початку року оренда зросла на 46,6%. Тобто, до 12 731 гривні.

На другому місці Львівська область, де вартість оренди з початку року зросла на 7,9%. Тобто, до 11 848 гривень.

А от у Києві оренда житла підвищилася на 14,3% до 8 727 гривень. Саме тому столиця посіла третє місце за вартістю нерухомості.

Також вартість оренди висока у західних та деяких центральних областях України. А ось найнижчі ціни у прифронтових регіонах, а саме:

  • Херсонській (2 960 гривень);

  • Сумській (3 008 гривень);

  • Миколаївській (3 501 гривня) областях.

Від чого залежить ціна на орендоване житло

Насправді його вартість може залежати від багатьох факторів. Наприклад:

Регіональні особливості. Ціни на оренду можуть значно відрізнятися залежно від місця розташування, попиту та подання на ринку нерухомості у конкретному регіоні.

Рівень попиту. Великий попит на орендне житло може підвищити його ціну, особливо в популярних місцях або у великих містах.

Стан житла та його оснащеність. Ціни можуть відрізнятися в залежності від комфорту, розміру, стану та меблювання пропозиції оренди.

Інфляція. Зміни в економіці та інфляція можуть вплинути на загальний рівень цін на оренду житла.

Правила та регулювання. Законодавство та податкові ставки можуть також вплинути на ціни оренди нерухомості.

Отже, ціноутворення оренди житла в Україні визначається комбінацією цих факторів, які впливають на ринок нерухомості в країні.

Що буде з цінами на оренду житла у 2024 році

Журналісти Pro Гроші дізналися в оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак, що показники на ринку можуть підвищитися вже навесні 2024 року. Це досить стандартна практика, адже зазвичай власники квартир не підіймають ціни взимку через комунальні послуги та інші труднощі, пов’язані з повномасштабною війною. Однак вже після опалювального сезону вартість може зрости.

Звісно, багато в чому ціни залежать від попиту, будівельної активності, тенденцій у політичному та економічному житті України. Більше про це читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав про оренду квартири на Новий рік і розповідав, скільки доведеться заплатити в різних містах України. Також ми повідомляли, як зробити квартиру привабливішою для орендарів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.