Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Українцям варто поквапитися? Яка нерухомість буде недоступна за програмою "єОселя"

Компанія "Укрфінжитло" планує зосередити свою увагу лише на одному ринку нерухомості

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кредити за програмою "єОселя" видаватимуть лише для купівлі квартир в новобудовах

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці в майбутньому не зможуть придбати нерухомість на вторинному ринку за допомогою пільгової іпотеки "єОселя". Це пов'язано з наміром ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія" ("Укрфінжитло") поступово залишити цей сектор та сфокусувати свою увагу на новобудовах.

Про це розповів голова правління "Укрфінжитла" Євген Мецгер на конференції International Financial Club "BANKIR".

"Ми фокусуватимемося на первинному ринку (...) і, можливо, навіть не можливо, давайте обіцятиму: ми закриємо зовсім вторинний ринок як такий, можливо, через рік", – повідомив він.

За словами голови "Укрфінжитла", зміни також відбудуться в ландшафті забудовників та їхніх підходах до будівельного процесу. Мецгер пояснив, що такий є запит від суспільства. Українці мають бажання купувати нерухомість, яка готова до життя.

"Тому, що є запит від суспільства це такий, умовний, європейський white box: ми не хочемо бачити цеглу, бетон, дроти, що стирчать зі стіни. Ми хочемо бачити white box це готова до житла квартира", – уточнив керівник "Укрфінжитла"

Також він поділився планами на 2024 рік: компанія має намір видати близько 12 тисяч іпотечних кредитів на суму 20 мільярдів гривень.У разі підтримки від міжнародного товариства "Укрфінжитло" збільшить ці обсяги.

Що відомо про програму "єОселя"

Важливим кроком в розвитку іпотечного кредитування в Україні стала програма "єОселя", яка стартувала в жовтні 2022 року. Вона надає пільгові умови для іпотеки під 3% річних терміном до 20 років для різних категорій громадян, включаючи:

  • військовослужбовців-контрактників ЗСУ;
  • працівників сектору безпеки та оборони;
  • медпрацівників;
  • педагогів;
  • наукових співробітників.

Станом на 17 січня, обсяг виданих кредитів за програмою "єОселя" сягнув 9,993 мільярда гривень, і ця сума використана для підтримки 6 654 сімей. При цьому 29,4% квартир було придбано у забудовників, з яких 1 840 знаходяться в готових будинках, а 111 – у тих, що зводяться.

ПриватБанк змінив умови програми "єОселя"

ПриватБанк розширює можливості українців отримати житлові кредити через державну програму "єОселя". Згідно з новою угодою з Одеською військовою адміністрацією, деякі категорії людей зможуть отримати кредит за 3% річних без сплати відсотків, які компенсує обласний бюджет. Така можливість є у:

  • медиків;
  • працівників сектору безпеки та оборони, НАБ, ДБР;
  • педагогів;
  • людей начальницького складу Бюро економічної безпеки;
  • військовослужбовців за контрактом;
  • науковців і науково-педагогічних співробітників.

ПриватБанк пропонує кредити на суму до 4 млн гривень з терміном до 20 років, з урахуванням додаткових витрат на страхування, комісію банку, послуги нотаріуса та оцінку нерухомості.

Раніше ми повідомляли, що в Україні розширили програму "єОселя". Також пропонуємо дізнатися, які нововведення у програмі "єОселя" почали діяти з 2024 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.