Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

В Україні переписали вартість оренди житла: де найвищі ціни

В одній з областей України вартість оренди житла зросла на 35,4%

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні подорожчала оренда нерухомості

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні ринок оренди нерухомості доволі жвавий та динамічний. Середні ціни на оренду житла в країні зазнали певних змін протягом січня 2024 року, відзначаючи певні тенденції та особливості в різних регіонах.

Про це свідчать дані на сайті Держстату.

Що відбулося з цінами на оренду нерухомості


У січні в Україні середня плата за місяць оренди однокімнатної квартири становила 6 818 гривень. Цей показник відображає зростання на 3,2% протягом місяця.

Які регіональні особливості були зафіксовані


Закарпатська область продовжує лідирувати та займати перше місце по вартості оренди житла. Хоча за місяць ціни знизилися на 5,3% до 12 054 гривень.

На другому місці опинилася Львівська область. Там спостерігалося зростання вартості орендної плати на 1,0% до 11 910 гривень. За ними йде Рівненська область, де оренда вражає своєю динамікою, піднявшись на 35,4% до 9 744 гривень.

Цікаво, що в Києві вартість оренди також зросла на 3%, до 8 989 гривень, але місто опустилося на четверте місце за вартістю. Це може бути пов'язано з підвищенням цін у західних областях України.

Західні регіони України відзначаються підвищенням вартості оренди, відображаючи попит на житло. З іншого боку, прифронтові області, такі як Херсонська, Сумська та Миколаївська, залишаються найбільш доступними для орендарів, з найнижчими цінами оренди відповідно:

  • 2 831 гривня;
  • 3286 гривень;
  • 3 485 гривень.

Які документи потрібні для здачі житла в оренду


Підготовка документів перед здачею житла в оренду важлива для юридичної чистоти та захисту прав обох сторін, уникнення можливих непорозумінь. Першу чергу необхідно укласти договір оренди, який може бути без нотаріального засвідчення, якщо оренда триває менш ніж три роки.

Важливо детально прописати права та обов'язки сторін, включаючи терміни та розмір орендної плати. Також потрібно мати повний перелік документів на житло та укласти договори про надання комунальних послуг. Чітко узгоджені умови грають ключову роль в установленні порядку при здачі житла в оренду.

Раніше ми повідомляли, які тенденції були на вторинному ринку нерухомості у січні 2024.Також пропонуємо дізнатися, який вигляд має найдорожча нерухомість Києва.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.