Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Як купити квартиру без рієлтора та уникнути проблем – лайфхаки для українців

Якщо ви вирішили вести процес самостійно, то вам треба памʼятати про чималу кількість факторів, які будуть на шляху

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть купити квартиру самостійно

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Покупка нового житла – важливий процес, а отже треба підійти до нього відповідально. Однак не всі українці можуть справитися з цим самостійно. Саме тому вони звертають за допомогою до рієлторів. Але якщо ви вирішили займатися цим питанням без сторонньої допомоги, то вам треба звернути увагу на кілька моментів.

У проєкті "Квартира на фініші" про це розповіла рієлторка Оксана Савула.

На які критерії варто звернути увагу при купівлі


Первинний ринок

Зрозуміло, що на первинці та вторинці критерії зовсім різні. Наприклад, якщо говорити про новобудови, то спочатку звертайте увагу на забудовника, а точніше — проаналізуйте всі його проєкти:

  • як він поводився на попередніх проєктах;

  • чи були великі затримки;

  • чи якісні ці проєкти тощо.

Також не забувайте перевіряти усі документи.

"Я особисто дуже часто раджу клієнтам брати юристів у таких випадках. Ми живемо в Україні й краще взяти спеціаліста, аби він достеменно докопався до кожної дрібниці. Ціна питання 100 доларів, але користі буде дуже багато", – говорить експертка.


Вторинний ринок

Тут зверніть увагу на те, хто прописаний в житлі. А особливо, чи є тут малолітні діти. З ними неможливо продати нерухомість, якщо немає згоди батька чи матері. Також часто діти є співвласниками, а відповідно — потрібен дозвіл опікунської ради для продажу.

Якщо ж ви вирішили зайнятися цим питанням самостійно без рієлтора, то експертка поділилась лайфхаком для таких людей.

"Вам потрібно прийти до нотаріуса і сказати: "Перевірте мені квартиру". Більшість нотаріусів роблять це безплатно, якщо ви потім у них переоформлюєте цю квартиру. Деякі беруть за таку консультацію гроші, але теж невеликі суми. Це може бути 1 000 гривень і нотаріус по різних базах і різних реєстрах перевіряє квартиру", – каже Оксана Савула.

Також під час покупки житла на вторинці вам треба звертати увагу на сам будинок:

  • якість об'єкта;

  • відсутність тріщин;

  • відсутність проблем з плануванням, якщо це старі будинки.

І перевірте стан самого підʼїзду, адже так ви зрозумієте, який справжній стан всієї будівлі.

Які основні завдання рієлтора

За словами експертки, такий спеціаліст повинен бути в кожній сімʼї так само як юрист, стоматолог, сімейний лікар і подібні важливі професії. Все через те, що гроші, які ви витрачаєте на нерухомість, це є найбільша цінність в такій ситуації.

Тобто, якщо ви неправильно вкладете кошти, допуститесь якої помилки тощо, то отримаєте чимало проблем в майбутньому. А рієлтор саме та людина, яка вас зможе захистити, запевняє Оксана Савула.

Дійсно, кожен може абсолютно легко зробити ту саму роботу, яку робить рієлтор, самостійно. Однак не варто забувати, що в такому випадку перед вами стоїть чимало задач. Вам треба:

  • проаналізувати кожного забудовника;

  • проаналізувати проєкт кожного девелопера;

  • визначити, чи були затримки та які;

  • провести аналіз якості кожного об'єкту;

  • аналізувати документи тощо.

Це лише початок списку того, що вам треба буде зробити без рієлтора. Саме тому експертка радить не витрачати час даремно й одразу звертайтесь до спеціаліста.

Раніше експерт розповів, які квартири купуватимуть українці у 2024 році. Також ми пропонуємо дізнатися, як уникнути шахрайства при оренді житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.