Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Як узаконити будівництво власного житла – покрокова інструкція

Українці можуть лише завдяки кільком крокам законно звести свій власний будинок з нуля

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть без перешкод побудувати будинок

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі люди замість того, аби купувати вже готовий будинок, надають перевагу власній нерухомості, яку вони роблять з нуля. Однак для цього треба зробити чимало додаткової роботи з паперами. Адже вашу майбутню оселю та її будівництво необхідно узаконити.

Про це йдеться в Telegram-каналі "Ти ж ЮРИСТ".

Для будівництва власного будинку на присадибній ділянці, площею до 500 м.кв. та висотою не більше двох поверхів без урахування мансарди, цоколя й підвалу необхідно пройти сім основних кроків.

  • Земельна ділянка

Для початку у вас має бути у власності або співвласності земельна ділянка. Також ви можете бути її користувачем. Земля повинна бути зареєстрована в "Державному реєстрі речових прав" (ДРРП) із присвоєнням їй кадастрового номера або у замовника повинен бути державний акт на право власності.

Саме ж цільове призначення земельної ділянки має відповідати намірам її забудови. Тобто, ви можете побудувати свій будинок лише на тій землі, яка має призначення "для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)".

  • Вихідні дані

Замовник через портал "Дія" або ЦНАП звертається до уповноваженого органу містобудування та архітектури (УОМА) за місцем розташування об’єкта, аби отримати вихідні дані – будівельний паспорт забудови земельної ділянки. Зверніть увагу, що за цю послугу платити не треба.

Відповідно до постанови КМУ 722, під час воєнного стану замість будівельного паспорта можна отримати схему намірів забудови ділянки у приватного проєктанта, який має на це відповідну ліцензію.

  • Отримання права на початок будівельних робіт

Для цього вам треба подати до органу державного архітектурно-будівельного контролю (ДІАМ або органу ДАБК при ОМС) повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Це можна зробити через портал "Дія" або ЦНАП і ця послуга теж безоплатна.

  • Безпосереднє будівництво об’єкта

Вже після цього ви можете розпочинати будівельні роботи. Це можна зробити власними силами (так званий господарський метод) або ж із залученням підрядника (перед поданням повідомлення про початок будівельних робіт замовник може укласти з генпідрядником договір у паперовій формі, у такому разі договір повинен бути внесений генпідрядником в "Реєстрі будівельної діяльності", а присвоєний йому 16 значний реєстраційний номер – переданий замовникові).

  • Технічна інвентаризація

Вже після будівництва вам треба звернутися в "Бюро технічної інвентаризації", аби відповідальна атестована особа виїхала на об’єкт та підготувала технічну документацію, яка потім має бути внесена в "Реєстр будівельної діяльності".

  • Прийняття об’єкта в експлуатацію

Вам необхідно подати до органу державного архітектурно-будівельного контролю декларацію про готовність об’єкта до експлуатації через "Дію" або ЦНАП.

  • Оформлення права власності

Вже в кінці після успішної реєстрації декларації вам необхідно звернутися до державного реєстратора або нотаріуса. Все для того, аби оформити права власності на об’єкт та внесення відповідних відомостей до ДРРП (Державний реєстр речових прав), аби отримати витяг.

Раніше ми повідомляли, які квартири купуватимуть українці у 2024 році. Також пропонуємо дізнатися, як отримати ордер на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.