Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Застава при оренді квартири: як правильно визначити суму

Грошова застава може вартувати місячні орендній платі, але іноді орендодавець просить навіть більшу суму

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть себе убезпечити

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Оформлення застави при оренді житла є важливим елементом для забезпечення прав та інтересів як орендаря, так і орендодавця. Це правовий документ, який уточнює умови використання приміщення, зазначає права та обов'язки сторін, а також встановлює умови повернення застави.

Про це йдеться на сайті агенції нерухомості "Маяк".

Якою має бути застава під час оренди квартири

Найчастіше, як заставу люди дають гроші. Однак насправді у різних випадках це може бути навіть майно, вартість якого відповідає розміру депозиту. Грошова застава може вартувати місячні орендній платі. Хоча іноді орендодавець просить навіть суму, яка дорівнює 2-3 місяцям орендних платежів. Наприклад, це досить поширена практика у столиці України.

Якщо йдеться про подобову оренду, то клієнт теж повинен залишити заставу під час бронювання житла. Це як певний вигляд гарантії для власника, що в останній момент орендар не передумає орендувати оселю. Зазвичай у разі скасування бронювання менш ніж за 24 години до початку оренди застава не повертається. Зверніть увагу, що у такому випадку заставна сума вираховується з повної суми оплати.

Як правильно оформити заставу під час оренди квартири

Це все залежить від виду депозиту, який хоче сам власник житла. Для гарантійного депозиту немає юридичного обґрунтування, адже здебільшого у цьому випадку використовується лише стандартний договір оренди. Однак важливо прописати у цьому документі певні моменти:

  • сума гарантійного депозиту;

  • можливості та строки повернення застави;

  • ситуації, в яких не передбачено повернення заставної суми.

Якщо окремо не було передбачено оформлення страхового депозиту, то гарантійна застава може покривати й ремонт зламаних меблів або техніки. Це також важливо прописати в договорі оренди.

А от вже страховий депозит регулюється законом (ст. 546 ЦК України). Це саме та сума, яка прописана в договорі оренди й знаходиться у власника житла. Під час цієї процедури важливо також оформити доповнення до договору, де треба зазначити:

  • стан квартири в момент її передання в оренду (докладний опис меблів, техніки, сантехніки тощо); відповідальна особа, на яку покладається обовʼязок оплачувати комунальні послуги;

  • відповідальна особа, на яку покладається обовʼязок оплачувати комунальні послуги;

  • відповідальна особа, яка здійснює поточний/ капітальний ремонт у житлоплощі;

  • порядок узгодження збитку та суми списання з депозиту;

  • можливості для повернення страхового депозиту в повному обсязі.

Якщо власник оселі переживає за майно, то треба все детально зазначити його стан на момент здачі житла, а орендар має перевірити все написане, аби не було розбіжності з реальністю. Порядок списання грошових коштів заслуговує на окрему увагу.

Юристи рекомендують прописати в договорі оренди систему подвійного затвердження. Власник житла обирає певну суму за шкоду, орендар з нею погоджується чи ні, а вже потім сума списання вказується в додатку і завіряється у нотаріуса. Завдяки цьому ви знизите ризики з обох сторін, адже там убезпечите і себе і ту людину, яка орендує вашу нерухомість.

Раніше ми повідомляли, що відбулося з цінами на оренду житла в Україні.Також ми писали, чи має попит нерухомість у прифронтовій зоні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.