Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Земельна ділянка VS готове житло: яку нерухомість найчастіше купують в Україні

Аналіз ринку нерухомості в Україні підтверджує його поступовий розвиток та відновлення після важких періодів

Фото: Pexels, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

Аналіз ринку нерухомості свідчить, що українці активно купують земельні ділянки

Фото: Pexels, ЛУН. Колаж: Pro Гроші

Інвестиції в нерухомість завжди вважалися надійним та привабливим видом вкладень. Незалежно від того, чи йдеться про земельні ділянки, чи житло, попит на них залишається стабільно високим. Так, у 2023 році було зафіксовано 1,7-ктане збільшення обсягу придбаної нерухомості порівняно з 2022 роком. Проте цей показник все ще залишається на 1,6 раза нижчим, ніж до лютого 2022 року.

Про це свідчать дані Опендатабота.

Однією з цікавих тенденцій є зміна вподобань українців у виборі нерухомості. До 2021 року найбільше було угод щодо купівлі житла, але у 2023 році цифри майже зрівнялися. Ба більше, показники свідчать, що люди почали частіше купувати земельні ділянки.

За останній рік земельні ділянки придбали в 1,3 раза більше, ніж квартир та будинків. Хоча кількість новокуплених нерухомостей перевищила 172 тисячі, це все ще удвічі менше, ніж у довоєнному році – 325 тисяч.

У сучасних умовах ринок нерухомості в Україні відновлюється після тяжких періодів. У 2022 році було придбано лише 100 тисяч будинків та квартир.

Яку кількість житла українці придбали в іпотеку


Минулого року українці активізувалися та почали активно брати іпотеку для покупки власної оселі. Кількість угод про купівлю-продаж нерухомості склала 10 775, тоді як на земельні ділянки – лише 1 127. Ці дані свідчать про великий інтерес українців до готового житла, в порівнянні з угодами на землю.

Варто зазначити, що такі зміни відбулися через вплив державної пільгової програми з іпотеки "єОселя". Саме через неї було оформлено половина усіх угод, а саме 5 855.

Яку нерухомість не можна буде придбати за програмою "єОселя"


Українці в майбутньому не зможуть придбати нерухомість на вторинному ринку за допомогою пільгової іпотеки "єОселя". ПрАТ "Укрфінжитло" планує поступово залишити цей сектор та сфокусувати увагу на новобудовах.

Голова правління компанії Євген Мецгер заявив, що компанія буде фокусуватися на первинному ринку, і, можливо, закриє вторинний ринок протягом року. Він також вказав, що зміни відбудуться в ландшафті забудовників, орієнтуючись на побажання суспільства.

Раніше ми повідомляли, скільки доведеться сплачувати українцям за "зайві" метри. Також ми писали, де найдорожча нерухомість в Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.