Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Цінники на житло у 2023 році оновились: де найдорожча нерухомість в Україні

Якщо аналізувати зміни у середній ціні за один метр квадратний, то вартість однокімнатної квартири по всій Україні значно зросла

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінились ціни на житло

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноді в Україні лише за місяць може оновитися ситуація на ринку нерухомості. Через вплив курсу долара, попиту, ситуацію на фронті ціни на житло можуть, як "підскочити", так і "скотитися" до низу. Тому за рік з ринком відбулися чималі зміни.

Редакція Pro Гроші дізналася у сайту DIM.RIA, як зросли ціни та попит на житло.

Первинний ринок нерухомості

Загалом протягом року найбільша кількість активних відділів продажу була у Тернопільській області – 97%. Однак у двох регіонах, а саме Запорізькій та Сумській областях, вона навпаки зменшилась – на 18%.

Всього за 2023 рік в Україні здали 108 новобудов на 214 секцій, а з них 13 нових житлових комплексів на 32 секції у столиці. У Київській області кількість новобудов становить 18, а зараз частка готових новобудов від усієї кількості – 29%.

Від січня до грудня українці найбільше цікавились новобудовами в таких містах:

  • Київ – 27,4%;

  • Львів – 16,4%;

  • Вінниця – 7,5%.

Як змінились ціни за рік

Найбільше зросли ціни на нове житло в Івано-Франківській області, середня сума піднялась на 79,4%. Також здорожчало житло У Кіровоградській області, де ціна збільшилася на 47,5%. У столиці вартість квартири виросла на 18,5%, а от в самій області – на 12%.

Якщо аналізувати зміни у середній ціні за один метр квадратний, то середня вартість однокімнатної квартири по всій Україні виросла на 8,5%, а двокімнатної – на 9,4%.

Вторинний ринок нерухомості

Вторинка теж зазнала чималих змін через загальний розвиток ринку. Важливо, що протягом року кількість оголошень помітно збільшилася в усіх областях України. Дійсно, попит на вторинну нерухомість зріс і найсуттєвіші зміни відбулися у Київському регіоні. Падіння кількості оголошень було лише у Сумській області – на 45%.

Як змінились ціни за рік

За даними аналітичного центру у грудні середня ціна однокімнатної квартири становить:

  • у Києві – 88 685 доларів США;

  • у Львівській області – 66 648 доларів США;

  • у Закарпатській – 53 401 долар США.

Станом на грудень 2023 середня вартість квартири в Україні виросла на 6%, а от будинок став коштувати дешевше на 7,5%.

Як без проблем купити житло в Україні

Покупка житла в Україні може бути безпечною, якщо ви дотримуєтеся деяких основних порад:

  • Проведіть дослідження. Перш ніж придбати будинок або квартиру, докладно огляньте ринок нерухомості. Порівняйте ціни, перевірте репутацію забудовника та перевірте інформацію про житло.

  • Долучіть фахівців. Залучення адвоката або рієлтор з досвідом може бути важливим для перевірки юридичної чистоти угоди та документів на житло.

  • Перевірка правовласності. Важливо перевірити дозволи, документи на власність та забезпечити, що немає юридичних обтяжень.

  • Уважність укладання угод. Будьте уважними під час підписання угоди та оформлення всіх необхідних документів. Особливу увагу слід приділяти умовам угоди та обов'язковості виконання всіх пунктів.

  • Перевірка житла. Перш ніж здійснити покупку, відвідайте обране житло особисто. Важливо оцінити його стан та відповідність оголошеним параметрам.

Зверніться до професійних консультантів та фахівців у цій галузі для отримання додаткової підтримки та порад щодо безпечної покупки житла в Україні.

Раніше ми повідомляли, які квартири купуватимуть українці у 2024 році. Також пропонуємо дізнатися, як отримати ордер на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.