Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Деякі квартири стали доступнішими: як змінилася вартість оренди з настанням холодів

Клієнти стали більше цікавитись наявністю в будинку генератора, стабільності опалення та водопостачання під час відключень світла

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

На деяке житло змінюється попит

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість орендованої квартири може залежати від сезонності. Саме тому в певний момент житло може, як здорожчати, так і здешевшати. Ба більше, певні види нерухомості втрачають увагу орендодавців саме під час зими.

Про це пише thepage.

За словами оглядачки ринку Вікторії Берещак, орендарі сьогодні беруть до уваги енергоефективність будинку, від чого безпосередньо залежать цифри у платіжках за комунальні послуги. Логічно, що особливо вагомими ці критерії стають в зимовий період.

Експертка ринку нерухомості Ірина Луханіна зазначає, що у 85% випадків за комуналку, окремо від усієї суми за житло, сплачують саме орендодавці.

"Фактор опалювального сезону більше вплинув на старий житловий фонд, де немає можливості встановити теплові лічильники. Власники, які не бажають сплачувати за опалення, мусять знижувати вартість оренди, щоб перекласти на орендарів витрати на комуналку", — розповідає столичний рієлтор Богдан Маковецький.

Це стосується не всіх квартир, а здебільшого саме двох- і трикімнатних квартир. Все тому, що саме на однокімнатні зберігається високий попит. У результаті вартість оренди двох- і трикімнатних в старому фонді з кінця листопада просіла до 20%. Саме тому продовжує зростати різниця між вартістю оренди в сучасних ЖК і будинках радянської забудови.

"Наприклад, на Позняках чи Харківському масиві оренда однокімнатних в нових будинках коштує 12,5-14,5 тис. на місяць, тоді як буквально через дорогу від них в дев'ятиповерхівках 134-ї або 96-ї серій, які 1975-1996 років будівництва, однокімнатні пропонують за 8-9 тисяч гривень на місяць. Тобто різниця становить близько 30%, і така закономірність характерна для всіх районів", — продовжує Ірина Луханіна.

Ще важливо, що клієнти стали більше цікавитись наявністю в будинку:

  • генератора;

  • стабільності опалення;

  • стабільності водопостачання під час відключенні світла.

І варто памʼятати, що зазвичай старий житловий фонд програє за такими критеріями.

Як обрати орендовану квартиру

Швидкість вибору орендованої квартири залежить від кількох факторів та етапів:

  • Визначте ваші критерії.

  • Використовуйте онлайн-ресурси.

  • Плануйте огляди.

  • Готуйте документи.

  • Обережно з умовами оренди.

  • Прийняття рішення.

  • Укладення угоди. Після вибору квартири й вирішення всіх деталей, швидко укладіть договір оренди та забезпечте необхідну оплату для заселення.

Швидкість вибору квартири визначається вашою готовністю та вмінням швидко приймати рішення, а також наявністю на ринку пропозицій, що відповідають вашим вимогам.

Раніше ми повідомляли, чи має попит нерухомість на деокупованій території. Також ми писали, як змінилися вимоги українців до орендованого житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.