Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ринок нерухомості "оживе"? Яких змін чекати у 2024 році

Експерти з нерухомості розповіли, у якому регіоні збільшиться попит на квартири

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році українці частіше обиратимуть квартири в Києві

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни в Україні багато сфер діяльності бізнесу зазнало змін, зокрема ринок нерухомості. До лютого 2022 року було вигідно інвестувати в житло, проте наразі більшість квартир купують саме для власних потреб. Оскільки ті, хто можуть вкладати гроші, виїжджають за кордон або утримуються від ризику.

Експерти з нерухомості у коментарі LIGA.net розповіли, що очікує ринок у 2024 році.

Зміст
1.Що відбувається з попитом на нерухомість
2.Чи варто чекати кардинальні зміни на ринку нерухомості
3.Чому інвестори менше обирають нерухомість у західних регіонах
4.Чому збільшується попит на житло в Києві
5.Чому можуть зрости ціни на нерухомість

Що відбувається з попитом на нерухомість


Дані платформи для вибору житла ЛУН свідчать, що у 2023 році ринок нерухомості почав оживати. Населення більше проявляло зацікавленість до покупки квартир, але більшість виявляє обережність при угодах. Частина покупців тимчасово скасовує рішення щодо придбання.

Юрист з нерухомості Володимир Копоть зазначив, що зростання попиту спостерігається не у сфері інвестицій, а в плані купівлі житла для особистого використання.

Він прогнозує відсутність позитивних зрушень на ринку у зв'язку із законопроєктом про мобілізацію. Юрист вказує на можливі спекулятивні угоди, зокрема чоловіки можуть передавати квартири родичкам, уникнувши обмежень, встановлених законопроєктом.

Чи варто чекати кардинальні зміни на ринку нерухомості


Українці, які шукають квартиру для особистого використання, активно укладають угоди, навіть у регіонах, які часто опиняються під атаками, наприклад, у Херсоні та Харкові. Більшість шукає готове житло, а деякі, хто виїхав з країни та не планує повертатися, продають мебльовану нерухомість. За словами експертів пошук такої нерухомості, а не первинної, пов'язаний з:

  • подорожчанням матеріалів;
  • дефіцитом будівельників;
  • браком інших фахівців.

Експерти прогнозують обмежений попит на первинному ринку через компенсації від держави за зруйновані квартири. Професійні гравці на ринку продовжують інвестувати в недооцінені об'єкти, але багато людей зосереджуються на інвестиціях в інші види нерухомості або в житло в маленьких регіонах.

Засновник "Школи професійного девелопменту" Ігор Райков вважає, що статистика на ринку нерухомості залишиться стабільною у 2024 році, якщо на фронті не буде переломних подій.

Чому інвестори менше обирають нерухомість у західних регіонах


Інвестиції в західні регіони поступово зменшуються через перевищення кількості пропозицій над попитом та спад цін, викликаний початком проєктів у 2023 році. Девелопери очікують, що ціни за квадратний метр знизяться до 1 000-1 500 доларів.

"Минулого року було багато інвестиційних форумів, які стосувалися апартаментів Карпат, Закарпаття, Львова. Дійшло до того, що житло в Ужгороді коштує дорожче, ніж в Києві, – 2 500-3 000 доларів за квадратний метр. В Ужгород прийшло багато компаній. Але попит був ситуативний і його там вже майже немає", – пояснив девелопер.

Водночас у Києві спостерігається зростання зацікавленості до ринку нерухомості. На думку Райкова в цьому році інвестори будуть частіше обирати новобудови в столиці. Це відбудеться через відкладений попит.

При цьому Копотя висловився про те, що інвестування в житло під оренду не поновлюватиметься. Оскільки це вигідніше робити все ж у західних регіонах.

Чому збільшується попит на житло в Києві


Як пояснюють експерти, українці перестають розглядати західні регіони, як найбезпечніше місце.

"Вони вже бачать, що Київ захищений. Ми пережили найбільшу в історії світу масову атаку. І от наче немає краху забудовників. Довіра до ринку повертається. І я прогнозую не збільшення ціни, а збільшення попиту на 20-30%, порівнюючи з минулим роком", – пояснює Райков.

Однак такий сценарій можливий тільки за умови відсутності проривів російських військових на фронті. Перемоги української армії можуть збільшити обсяг інвестицій в новобудови на 50-80%.

Чому можуть зрости ціни на нерухомість


Вартість житла переважно залежить від віддаленості від лінії фронту та бойових дій. За даними ЛУН, на вторинному ринку в "безпечних" районах ціни зросли, зокрема у Львові – на 6 400 доларів за однокімнатну квартиру.

Крім того, ціни на квадратні метри прив’язані до долара, але очікується, що вплив на загальну вартість житла буде обмеженим. Забудовники вважають, що зростання цін відбудеться лише при відновленні реального попиту до рівня 2021 року.

Раніше ми повідомляли, хто купує квартири у Львові та чому впав попит. Також пропонуємо дізнатися, чому українці можуть залишитися без власних квартир.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.