Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Виклики 2024-го: хто купує квартири у Львові та чому попит впав

За останньою аналітикою, наразі обсяг продажів на ринку нерухомості цього міста сягає близько 42% від довоєнного

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ситуація на ринку нерухомості дещо змінилась

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Триває другий рік війни, а тому логічно, що чимало змін за цей час відбулося в країні. Без оновлень не залишився і ринок нерухомості. Поступово йому вдалося відновити продажі та довіру інвесторів. Ба більше, саме Львів вийшов з непростої ситуації першим. Однак все одно до довоєнних показників повернутися не так просто.

Про це розповів СЕО компанії Avalon Романа Давимуки, пише РБК-Україна.

Найпомітніша зміна в структурі інвесторів – географічний фактор. Раніше більшість покупців на ринку нерухомості у Львові були місцеві. Однак сьогодні зросла частка покупців з інших регіонів країни, здебільшого східних і центральних. Це стосується:

  • покупців квартир в більш безпечному регіоні для власного проживання;

  • хто інвестує в житлову нерухомість з найнижчими ризиками.

"Змінилася також парадигма безпекової ситуації, а отже і надійності інвестицій. І цю ситуацію ми фіксуємо з листопада 2021 року, коли почала активно поширюватися інформація про планування наступу росіян. Тоді це був елемент перестрахування з боку пасивних інвесторів, а зараз це вже відповідь на реальність", – говорить спікер.

За останньою аналітикою, наразі обсяг продажів на ринку нерухомості Львову сягає близько 42% від довоєнного. Отже, попит досить сильно скоротився. Однак важливо розуміти, що протягом цього часу скоротилась і пропозиція.

Звісно повʼязано все це з початком повномасштабної війни, а також з тим, що за майже два роки стартувала лише невелика кількість нових проєктів. Все тому, що деякі девелопери зосередились виключно на добудові, а деякі значно знизили активність робіт. Як наслідок, їхні проєкти не мають попиту, адже люди не мають впевненості в їх надійності.

"Однак всі розуміють, що ринок нерухомості є частиною економіки країни. Тому очікувати, що ціни й продажі "злетять", занадто оптимістично. Ринок зменшився, пройшов етап саморегулювання й увійшов в стан балансу. Ціна, яка зараз встановлена на житло, є виправданою. Вона відповідає рівню попиту, настроям реальних інвесторів і з неї наразі виключена спекулятивна складова", – говорить експерт.

Які основні завдання рієлтора

Ми вже писали про те, що дійсно, кожен може абсолютно легко зробити ту саму роботу, яку робить рієлтор, самостійно. Однак не варто забувати, що в такому випадку перед вами стоїть чимало задач. Вам треба:

  • проаналізувати кожного забудовника;

  • проаналізувати проєкт кожного девелопера;

  • визначити, чи були затримки та які;

  • провести аналіз якості кожного об'єкту;

  • аналізувати документи тощо.

Саме тому іноді краще довірити цю роботу професіоналу, аби не отримати чимало проблем в майбутньому.

Раніше експерт розповів, які квартири купуватимуть українці у 2024 році. Також ми пропонуємо дізнатися, як уникнути шахрайства при оренді житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.