Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Як вибрати квартиру в новобудові без ризиків – лайфхаки для українців

За словами експертки, до вибору нерухомості українцям варто підходити досить відповідально

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці купують квартири в новобудові

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Купують українці нове житло навіть під час війни. Ба більше, ринок нерухомості, за словами експертів, навіть починає "оживати". Однак поки більшість людей думають про те, чи варто все-таки купувати квартиру в новобудові.

Це питання розʼяснила у коментарі РБК-Україна директор компанії ХАН – Харківського агентства нерухомості Олена Манжос.

Темпи здачі та реєстри. Як вибрати квартиру в новобудові

За словами експертки, чимало питань треба уточнити безпосередньо перед покупкою житла. Спочатку варто перевірити самого забудовника. Це ви можете зробити в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на порталі "Опендатабот" або на сайті Youcontrol. Також важливо перевірити призначення землі, де будується будинок. До повномасштабного вторгнення дані ви могли отримати із земельного кадастру. Через війну доступ закрили. З часом його частково відновили, але лише для деяких категорій користувачів.

"Доступ до такої інформації може бути у нотаріусів. У них можна попросити перевірити ці дані. Також можна запитати у забудовника документи, де вказано кадастровий номер та призначення землі: у них такі дані мають бути обов'язковими. Також можна запитати, чи є дозвіл на ведення будівельних робіт та інші документи", – пояснює експерт.

Буває таке, що земля, де будують новий будинок, відведена під інші цілі. Через це мешканці в майбутньому матимуть проблеми з комунальними службами та іншими інстанціями, адже даний будинок не зможуть під'єднати до комунікацій, попереджає рієлтор.

Також можна перевірити дані про забудовника на сайті Судової влади України. Там у графі "Сторона у справі" необхідно вказати найменування компанії забудовника. Якщо під час перевірки ви помітите, що там буде багато справ, наприклад, щодо розірвання договорів та стягнення боргів, то це вас має насторожити.

Крім того, можна перевірити компанію-забудовника в Єдиному реєстрі боржників, обравши "Юридичну особу". З його допомогою ви зможете перевірити, чи є у забудовника борги з якихось платежів.

Також експертка зазначає про те, що у великих містах квартири та під час війни активно продають у будинках, які наразі лише на стадії будівництва. Однак більшість робіт на проєктах досить сильно зменшили темп. Саме тому, за порадою потрібно уточнити, чому будинок не зданий.

"Якщо термін здачі через два роки, а зараз на об'єкті немає ні вікон, ні дверей, то чи добудує ця компанія будинок у принципі – це питання. Зараз навіть відомі компанії з ім'ям – це не гарантія здачі у строк", – попереджає Олена.

Саме тому до вибору житла українцям варто підходити досить відповідально. Тому у більшості випадків краще звертатися до фахівців, які точно знаються на таких питаннях.

Раніше ми писали про те, чи дійсно ви економите, купуючи квартиру з готовим ремонтом. Також ми розповідали про те, в якому регіоні ринок нерухомості приносить рекордні прибутки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.