Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ціни на "стопі"? Що відбулося з вартістю хрущовок у Києві

Експерт розповів про фактори, що вплинули на вартість нерухомості старого фонду

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, чому українці не обирають хрущовки

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

У Києві спостерігається зниження попиту на житло, що належить до старого фонду, зокрема, хрущовки, панельні та інші будинки радянського періоду. На думку експерта це пов'язано з трьома чинниками.

Про це розповів директор City Development Solutions Роман Герасимчук у коментарі Delo.ua.

Що вплинуло на вартість вторинної нерухомості


За словами Романа Герасимчука, в останні роки на ринку з'явилося достатньо нових житлових комплексів, що призвело до відчутного зниження попиту на старі будинки. Нова нерухомість надає більше переваг і вигід за всіма параметрами, і це тренд почав проявлятися ще під час пандемії.

Справжніми конкурентами для старого фонду стали нові житлові комплекси у Київській області. Там покупцям пропонують нерухомість за привабливішими цінами порівняно з хрущовками та іншими старими будівлями.

Як зазначив Герасимчук, популярність іпотечної програми "єОселя", яка ставить жорсткі умови щодо віку житлового фонду, є ще однією причиною зменшення зацікавленості до радянського житла. Оскільки українці можуть придбати нерухомість у багатоповерхівці, якій не більше 10 років.

Крім того, досвід війни показав, що старі квартири, особливо в панельних та цегляних будинках, є більш вразливими при обстрілах порівняно з новобудовами, що також впливає на вибір покупців.

"При попаданні у новобудову, зведену за монолітно-каркасною технологією, руйнування є, але будинок стоїть і може далі повноцінно функціонувати в більшості випадків. Старі панельні чи цегляні будинки потерпають значно більше. Це також впливає на вибір покупця", – розповів рієлтор.

Що буде з цінами на вторинну нерухомість у 2024 році


Згідно з прогнозами Романа Герасимчука, старий житловий фонд може залишитися у стані стагнації у 2024 році. Тому ціни на цю нерухомість не будуть зростати, щонайменше у першій половині року.

З іншого боку, сучасна вторинна нерухомість, зокрема будинки комфорт-класу з розвиненою інфраструктурою, може очікувати зростання цін на рівні 7-10%.

Яку нерухомість обирають українці в умовах війни


Повномасштабне вторгнення в Україну призвело до суттєвих змін у пріоритетах та побажаннях покупців нерухомості. Зокрема, у 2023 році спостерігалося різке змінення портрета покупця нерухомості бізнес-класу. Керівниця департаменту продажів компанії Greenville Kyiv Сусанна Караханян розповіла, що війна вплинула на їхні вибори та модель поведінки.

Раніше інвестування в нерухомість вважалося пріоритетом, але зараз люди віддають перевагу житлу для себе. Тенденція 80/20 свідчить, що:

  • 80% покупців шукають готове житло;
  • 20% готові ризикнути та інвестувати на етапі будівництва.

Ситуація на ринку змінилася через військово-політичний фон, частоту обстрілів та новини. Покупці уважно моніторять ринок та чекають вигідних пропозицій, а процес укладання угод став тривалішим – від одного до трьох місяців.

Зменшення доходів населення призвело до того, що не всі готові купувати житло за стовідсотковою оплатою, тому забудовники пропонують різноманітні умови розтермінування та оплати частинами для стимулювання попиту.

Раніше ми повідомляли, яка ціна на нерухомість у найзахіднішому селі України. Також ми писали, які недоліки та переваги мають квартири-студії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.