Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ціни вдалося "заморозити"? Де найдешевша оренда нерухомості в Україні

Динаміка цін на оренду житла в Україні за 2023 рік демонструє неоднорідні тенденції

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні найдешевші квартири знаходяться в прифронтових зонах

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні за 2023 рік відбулося помітне зростання вартості житла в оренду, а саме на 16%. Однак, це зростання не було рівномірним по всіх регіонах країни.

Про це повідомили на порталі "Мінфін".

Найбільший ріст цін зафіксовано в західних містах, де власники квартир активно підвищували орендні тарифи. Водночас в інших регіонах вартість залишалися на значно нижчому рівні. Держстат зафіксував найнижчі ціни в прифронтових містах, де орендувати житло можна було за помірну або навіть символічну ціну.

Де в Україні зафіксована найдешевша орендна плата


  • Миколаїв.

Це місто відзначається доволі динамічним ринком нерухомості, хоча й входить у трійку лідерів з найдешевшою орендною платою. Минулого року цей показник зріс майже вдвічі.

Місцеві рієлтори кажуть, що влітку однокімнатну квартиру можна було орендувати за 1,5 тисячі гривень. Проте, вже восени ці цифри зросли до 4,5 тисячі гривень. Двокімнатні та трикімнатні квартири також значно подорожчали.

Зазначається, що в Миколаєві зазвичай шукають житло переселенці з Херсона та області. Також часто цікавляться орендою нерухомості працівники поліції та родини військових.

  • Суми.

Місто, де ціни на нерухомість завжди вважалися одними з найнижчих у країні, також відчуло зростання цін протягом 2023 року. Розмір орендної плати варіюються в залежності від:

  • локації:
  • стану житла;
  • Наповнення.

"Наприклад, у віддалених районах, як-от Хімік, однокімнатку зі зношеним ремонтом в старому будинку можна винайняти за 1 тисячу гривень плюс комуналка. Але на 9 Мікрорайоні в новобудові дешевшої ціни ніж 7 тисяч гривень не знайти", – розповів місцевий рієлтор Віктор Русанов.

Для оренди двокімнатної квартири в Сумах слід розраховувати на витрати від 8 до 20 тисяч гривень. Водночас якщо ви хочете винаймати трикімнатну нерухомість готуйтеся заплатити від 10 тисяч гривень. Однак, тримати житло в хорошому стані можна вже за ціною від 20 тисяч гривень.

  • Херсон.

Ринок нерухомості в Херсоні оцінюється місцевими рієлторами як вкрай поганий. Люди постійно виїжджають та мало хто здає свої квартири, оскільки:

  • зараз українцям з Херсону важко про це думати;
  • вартість оренди дуже низька.

У місті можна знайти квартири в оренду за 1–1,5 тисячі гривень, проте, зазвичай, це стосується старого житлового фонду без якісного ремонту та меблів.

"Здавати за безцінь з ремонтом, технікою ніхто не хоче, а дорого – не виходить. Роботи в місті немає, доходи у людей низькі, а тому винаймати за великі суми мало хто може собі дозволити", – розповів місцевий рієлтор Руслан.

У Херсоні можна орендувати квартиру в більш комфортному сегменті вже за 2–3 тисячі гривень. Квартири з якісним та сучасним ремонтом можуть обійтися від 5 до 6 тисяч гривень на місяць. Зазвичай таке житло орендують ті, хто приїжджає у відрядження.

Яка ситуація спостерігається на ринку нерухомості у Запоріжжі


Повномасштабна війна в Україні суттєво вплинула на ринок нерухомості, особливо у прифронтових містах, де спостерігаються зміни в цінах та попиті. За словами агентки з нерухомості Яни Бакламіщевої, в Запоріжжі ціни на оренду помітно зросли через приїзд переселенців, що призвело до збільшення попиту на квартири в місті.

Вартість оренди однокімнатних квартир піднялася з 3–3,5 тисячі гривень до 5–7 тисяч гривень. Ціни на дво- та трикімнатні квартири починаються з 5 тисяч гривень. На вторинному ринку також спостерігається зростання цін, хоча попит на придбання житла ще не повернувся до рівня до війни.

Раніше ми повідомляли, як змінилась вартість квартир у новобудовах Києва наприкінці січня. Також пропонуємо дізнатися, як правильно визначити суму застави при оренді квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.